Een dimmer installeren is een slimme manier om de sfeer in huis aan te passen én energie te besparen. Je kunt hiermee de lichtsterkte handmatig regelen en je lampen laten aansluiten bij het moment van de dag. Maar hoe installeer je een dimmer veilig en correct? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een dimmer installeert, waar je op moet letten en geven we praktische tips om veelgemaakte fouten te voorkomen.
Voordat je begint met het installeren van een dimmer, is het belangrijk om te controleren of jouw lamp(en) dimbaar zijn. Niet elke LED-lamp werkt met een dimmer, en ook niet elke dimmer is geschikt voor LED. Controleer dit goed op de verpakking. Hier is wat je nodig hebt:
Let bij het kopen van een dimmer op het vermogen (in Watt) dat hij aankan. Kies een dimmer die past bij het totaalwattage van de aangesloten lampen. Gebruik je meerdere LED-lampen? Tel dan alle vermogens bij elkaar op.
Het aansluiten van een dimmer is goed te doen als je zorgvuldig te werk gaat. Zorg ervoor dat je altijd de stroom uitschakelt voordat je begint. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je een bestaande schakelaar vervangt door een dimmer.
Ga naar de meterkast en schakel de groep uit waarop je gaat werken. Controleer vervolgens met een spanningszoeker of er geen stroom meer op de draden staat. Dit is de belangrijkste veiligheidsmaatregel.
Schroef het afdekraam en de oude schakelaar los. Trek de schakelaar voorzichtig uit de inbouwdoos en maak de draden los. Onthoud of fotografeer hoe de draden zijn aangesloten voor referentie.
Afhankelijk van het type dimmer dat je hebt, sluit je meestal twee of drie draden aan:
Let goed op de aanduidingen op de achterkant van de dimmer. Die geven precies aan waar welke draad hoort. Gebruik eventueel nieuwe lasklemmen als je oude verbindingen wilt vernieuwen.
Monteer de dimmer in de inbouwdoos en schroef deze vast. Plaats het afdekraam terug. Schakel nu de stroom weer in via de meterkast. Test of de lamp goed werkt en of de lichtsterkte instelbaar is. Bij veel dimmers kun je met een draaiknop de minimale dimstand instellen, handig als je last hebt van flikkerend licht.
Hoewel het installeren van een dimmer relatief eenvoudig is, worden er in de praktijk toch vaak fouten gemaakt. Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende problemen en handige tips om ze te voorkomen:
Door zorgvuldig te werk te gaan en je goed voor te bereiden, kun je eenvoudig zelf een dimmer installeren. Zo geniet je van sfeervol licht én bespaar je op je energiekosten.
Geen reacties gevonden.